ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی یکی از روش‌های جدید برای مرتب و هم تراز کردن دندان ها می‌باشد. به دلیل اینکه ارتودنسی یا همان سیم کشی دندان‌ها ممکن است از نظر ظاهری برای بسیاری از افراد مطلوب نباشد؛ امروزه برخی از افراد ارتودنسی نامرئی را به جای روش قدیمی، انتخاب می‌کنند. ارتودنسی نامرئی قادر به درمان ناهنجاری‌های خفیف تا متوسط دندانی می‌باشد. دستگاه‌های ارتودنسی نامرئی کاربرد بسیار راحتی دارند. همچنین ارتودنسی نامرئی دارای انواع متفاوتی است و بسته به وضعیت دندان‌ها و فک و همچنین انتخاب شخصی شما، دندانپزشک یک نوع از آن را برای شما نصب می‌کند.

ارتودنسی نامرئی چیست

چنان چه شما یا یکی از نزدیکانتان قصد انجام ارتودنسی نامرئی را دارید، این مقاله را مطالعه نمایید. در این مقاله ارتودنسی نامرئی را معرفی می‌کنیم و به انواع آن می‌پردازیم. همچنین راجع به هزینه و مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی صحبت می‌کنیم. برای آگاهی از هر آنچه که باید در مورد ارتودنسی نامرئی بدانید، با ما همراه باشید. 

ارتودنسی نامرئی چیست؟ 

ارتودنسی نامرئی به نوعی از ارتودنسی گفته می‌شود که در آن از سیستمی نامرئی برای ارتودنسی دندان‌ها استفاده می‌شود؛ در این روش، بر خلاف براکت‌های معمولی، دستگاه‌های ارتودنسی قابل مشاهده نیستند و جلب توجه نمی‌کنند. امروزه چندین روش برای ارتودنسی نامرئی وجود دارد که رایج‌ترین و پرطرفدارترین آنها الاینر شفاف یا اینویزالاین می‌باشد. در واقع در ارتودنسی نامرئی، برای هم تراز و مرتب کردن دندان‌های شما، از دستگاه‌هایی استفاده می‌شود که چندان قابل مشاهده و در چشم نیستند و به چشم اطرافیان شما نمی آید.

انواع ارتودنسی نامرئی

بطور کلی ارتودنسی نامرئی دارای سه نوع مختلف است و هر کدام از مزایا و معایب مخصوص به خود برخوردارند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم. دندانپزشک با توجه به شرایط دندان‌ها و ترجیحات شما، روش مناسب را انتخاب و برای شما انجام می‌دهد. از انواع ارتودنسی نامرئی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

ارتودنسی سرامیکی

ارتودنسی سرامیکی یا براکت سرامیکی، نوعی از ارتودنسی نامرئی می‌باشد که در آن براکت‌های شفاف به صورت ثابت بر روی دندان‌ها چسبانده می‌شوند. به ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی شفاف، ارتودنسی شیشه‌ای یا ارتودنسی ژله‌ای نیز گفته می‌شود. در این روش به دلیل استفاده از براکت‌های همرنگ دندان، کمتر کسی متوجه ارتودنسی دندان‌های شما می‌شود، بنابراین این نوع ارتودنسی ظاهری زیباتر نسبت به ارتودنسی معمولی دارد. 

یکی از متداول‌ترین انواع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی سرامیکی می‌باشد. از آنجایی که براکت‌های سرامیکی بزرگ‌تر از فلزی هستند، به مراقبت بیشتری نیاز دارند و باید پس از این نوع ارتودنسی، بهداشت دهان راجدی گرفت. 

از طرفی فرایند ارتودنسی سرامیکی مدت بیشتری طول می‌کشد و هر جلسه دندانپزشکی، زمانبرتر است؛ همچنین خارج کردن براکت‌های سرامیکی با سختی و دشواری بیشتری همراه است. علاوه بر این، احتمال شکستن و آسیب دیدن براکت‌های سرامیکی بیشتر است و از قیمت بالاتری نیز برخوردارند. ارتودنسی سرامیکی از نظر مراحل درمان، شبیه به ارتودنسی ثابت با سیم است و بیمار به نتایج رضایت بخشی از درمان می‌رسد. 

ارتودنسی متحرک نامرئی شفاف

انواع ارتودنسی نامرئی

به این نوع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی شیشه‌ای یا اینویزالاین نیز گفته می‌شود. در این روش پلاک‌های شفاف متحرک هستند و بیمار می‌تواند آن‌ها را درون دهان خود گذاشته و بردارد؛ اما باید به طور مداوم در حدود ۲۲ ساعت از شبانه روز بر روی دندان‌ها قرار بگیرند. این نوع ارتودنسی نامرئی نسبت به ارتودنسی سرامیکی در هنگام مسواک زدن یا غذا خوردن راحت‌تر است، زیرا فرد می‌تواند در این زمان‌ها آن را از دهان خارج کند . 

ارتودنسی نامرئی لینگوال یا پشت دندانی

به این نوع ارتودنسی، ارتودنسی زبانی، ارتودنسی پنهان و یا ارتودنسی مخفی نیز گفته می‌شود. در این نوع ارتودنسی نامرئی، دستگاه‌های ارتودنسی ثابت و براکت‌های فلزی، بر روی دندان چسبانده می‌شوند با این تفاوت که در پشت دندان‌ها یعنی کنار زبان قرار می‌گیرند. 

ارتودنسی از پشت دندان نسبت به سایر روش‌های ارتودنسی نامرئی، دارای برخی مشکلات است. به دلیل قرار گرفتن براکت‌ها در پشت دندان ها، ممکن است بیمار احساس ناراحتی کند و در هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن مشکل پیدا کند. همچنین با این نوع ارتودنسی، مسواک زدن و رعایت بهداشت دندان‌ها نیز مشکل‌تر خواهد بود. هرچند که این روش مزایای بسیاری نیز دارد؛ که مهمترین آن غیر قابل مشاهده بودن آن است. 

بهترین نوع ارتودنسی نامرئی

همان طور که پیش‌تر گفته شد، سه نوع سیستم ارتودنسی، برای انجام ارتودنسی نامرئی وجود دارد. با توجه به مزیت‌های هر روش، دنداپزشک باید تشخیص بدهد که بهترین روش ارتودنسی نامرئی برای شما کدام است. به طور کلی می‌توان گفت ارتودنسی سرامیکی نسبت به دو روش دیگر ارجحیت دارد؛ اما اگر مشکلات ناهنجاری‌های دندانی شما اندک و ساده است، می‌توانید از الاینرهای شفاف استفاده کنید. در هر صورت هنگام انتخاب روش درمانی خود، طبق توصیه‌های متخصص ارتودنسی عمل کنید. 

مراحل انجام ارتودنسی نامرئی

مراحل انجام ارتودنسی نامرئی به شرح زیر است: 

مشاوره قبل از انجام ارتودنسی

پیش از شروع درمان، باید در یک ملاقات حضوری با متخصص دندانپزشکی، یک جلسه مشاوره داشته باشید. در این جلسه پزشک پس از بررسی وضعیت فک و دندان‌های شما، در مورد سیستم درمانی مناسب برای شما، توضیح خواهد داد و شما نیز می‌توانید سوالات خود را از او بپرسید. 

انجام آزمایش‌های مورد نیاز و رادیوگرافی و عکس‌برداری 

پس از جلسه مشاوره با پزشک، از دندان‌های شما در زوایای مختلف عکس برداری می‌شود، تا دندانپزشک با تمامی زوایای دندانی فکی و بیومکانیک دهان شما آشنا شود. در این مرحله از درمان، تصاویر سفالومتری نیز تهیه می‌شوند. این نوع تصاویر به بررسی بیشتر بین فک‌های بیمار و استخوان‌های گونه توسط متخصص ارتودنسی کمک می‌کنند. متخصص ارتودنسی با بررسی تصاویر، می‌تواند طرح درمان بهتر و باکیفیت‌تری برای شما در نظر بگیرد. پس از عکس برداری، از دندان‌های شما قالب گرفته می‌شود. 

آماده‌سازی بیمار

پس از مراحل فوق، با توجه به اینکه کدام نوع ارتودنسی نامرئی برای بیمار انتخاب می‌شود، ممکن است برای بعضی افراد، گیره‌های کامپوزیتی به دندان‌ها اضافه شود تا دستگاه‌های ارتودنسی بهتر در دهان جای بگیرند. همچنین ممکن است بیمار پیش از شروع درمان نیاز به اقداماتی نظیر ایجاد فاصله بین دندان‌ها و داشته باشد که توسط دندانپزشک این کار انجام میشود. 

نصب الاینرهای ارتودنسی نامرئی

هنگامی که مراحل آماده‌سازی به اتمام رسید و شرایط دندان‌ها برای نصب الاینرها آماده شد، متخصص ارتودنسی دستگاه‌های ارتودنسی را بر روی دندان‌های شما نصب می‌کند و سپس با دقت بررسی می‌کند تا درست سر جای خود قرار گرفته باشند. 

شروع تغییرات دندان‌ها 

پس از نصب الاینرهای نامرئی، با گذشن زمان به تدریج متوجه تغییرات جزئی بر روی دندان‌های خود می‌شوید و فشار و نیروهای عجیبی را بر روی دندان‌هایتان حس خواهید کرد که تمام این احساسات طبیعی است و برای درمان نامرتبی و غیر هم ترازی دندان‌های شما لازم است. 

در این مرحله ممکن است از حضور یک جسم خارجی در دهان خود احساس ناخوشایندی داشته باشد و یا صدا و طریق گفتار شما تغییر کند. پس از مدتی این مشکلات به شکل طبیعی درمان می‌شوند و به حضور ارتودنسی عادت خواهید کرد. 

تعویض منظم الاینرهای ارتودنسی نامرئی 

با توجه به روند درمان باید پس از مدتی الاینرهای ارتودنسی شما تعویض شوند. متخصصص ارتودنسی با توجه به شرایط دندان‌های شما زمان تعویض را تشخیص می‌دهد. با قرار گرفتن هر الاینر نامرئی جدید وارد فاز جدیدی از درمان خواهید شود و دندان‌ها به مرور به سمت محل قرارگیری صحیح خود حرکت می‌کنند. 

فواید و مزایای ارتودنسی نامرئی

فواید و مزایای ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی دارای فواید بسیاری است که برخی از این فواید به شرح زیر می‌باشند: 

  • پس از نصب ارتودنسی نامرئی یا الاینرهای شفاف مدودیتی در خوردن نخواهید داشت، فقط باید الاینر را از دهان خود خارج کنید. 
  • ارتودنسی نامرئی تقریبا غیر قابل مشاهده است و به زیبایی ظاهری شما لطمه‌ای وارد نمی‌کند. به همین دلیل این نوع ارتودنسی برای نوجوانان و بزرگسالان گزینه مناسبی محسوب می‌شود. 
  • مدت زمان درمان با ارتودنسی نامرئی نسبت به ارتودنسی سنتی کوتاهتر است.
  • با انجام ارتودنسی نامرئی در زمان شما صرفه جویی می‌شود؛ زیرا فرایند این نوع درمان نیاز به قرار ملاقات‌ها و حضور کمتری در مطب پزشک دارد. 
  • ارتودنسی نامرئی موجب سلامت دندان‌های شما می‌شود و با مرتب کردن دندان ها، سلامت لثه‌ها را بهبود می‌بهشد. تمیز کردن دندان‌های هم تراز و مرتب به نسبت دندان‌های دارای ناهنجاری، آسان‌تر است و در نتیجه دندان‌ها سالم‌تر خواهند ماند.

شاید برای شما جالب باشد : سن مناسب ارتودنسی

معایب ارتودنسی نامرئی

با اینکه ارتودنسی نامرئی فواید بسیاری دارد؛ اما نمی‌توان گفت کاملا بدون مشکل است. برخی از معایب ارتودنسی نامرئی عبارتند از: 

  • این روش فقط برای دندان‌هایی که دارای ناهنجاری متوسط و یا کم هستند قابل انجام است و شامل موارد شدید ناهنجاری‌های دندانی نمی‌شود. 
  • نیاز به پیگیری و همکاری و ممارست بیمار دارد؛ زیرا باید حدود ۲۰ تا ۲۲ ساعت در شبانه روز بر روی دندان‌ها قرار داشته باشد. 
  • هزینه ارتودنسی نامرئی نسبت به هزینه ارتودنسی معمولی بالاتر است. 
  • ممکن است تعداد الاینرهایی که برای بیمار ساخته می‌شود، کافی نباشد و بعد از پایان دوره، نیاز به تهیه چندین الاینر دیگر وجود داشته باشد. 

هزینه ارتودنسی نامرئی در ۱۴۰۲

هزینه ارتودنسی نامرئی در ۱۴۰۲

از آنجایی که ارتودنسی نامرئی نیاز به فرایندهای لابراتواری گران قیمت و دشوارتری دارد، هزینه آن نسبت به ارتودنسی معمولی بالاتر است. همچنین هزینه ارتودنسی نامرئی به عوامل مختلفی مانند نوع ارتودنسی نامرئی، دستمزد متخصص ارتودنسی، موقعیت مکانی کلینیک دندانپزشکی، طول دوره درمان، میزان ممارست و همکاری بیمارو هزینه‌های جانبی مانند مراحل آماده‌سازی دندان‌ها برای شروع درمان بستگی دارد. بنابراین نمی‌توان یک قیمت مشخص را برای ان تعیین نمود. برای تعیین هزینه دقیق باید به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید تا مطابق وضعیت فک و دندان‌های شما، هزینه روش مناسب شما را تعیین نماید. 

جمع‌بندی

در این مقاله به تعریف ارتودنسی نامرئی، انواع ارتودنسی نامرئی، هزینه ارتودنسی نامرئی و مزایا و معایب این روش درمانی پرداختیم. امیدواریم از اطلاعات ذکر شده در این مقاله به بهترین نحو استفاده کنید و با انجام مراحل درمانی ارتودنسی نامرئی توسط یک متخصص ماهر و باتجربه، دندان‌هایی مرتب و زیبا داشته باشید. 

سوالات متداول

درمان دندان با ارتودنسی نامرئی چقدر طول می‌کشد؟

طول دوره درمان ارتودنسی نامرئی به مولفه‌های مختلفی نظیر میزان ناهنجاری‌های فک و دندانی افراد، پاسخ دندان‌ها به درمان، میزان سلامت بدن فرد و… بستگی دارد. به طور معمول یک سال پس از استفاده، افراد شاهد بهبود ناهنجاری‌های دندانی خود می‌شوند و به دندان‌هایی مرتب و ردیف دست پیدا می‌کنند.

ارتودنسی نامرئی ثابت بهتر است یا متحرک؟

هر کدام از این روش‌ها مزایای مربوط به خود را دارد. در روش ارتودنسی نامرئی متحرک، می‌توان دستگاه‌های ارتودنسی را در هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن از دهان خارج کرد اما نیاز به همکاری و ممارست بیمار نیز دارد. ارتودنسی ثابت این مشکل را ندارد ولی در هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن ممکن است احساس خوشایندی نداشته باشید. برای تعیین روش مناسب خود به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *