ایمپلنت دندان چیست؟

یکی از روش‌های موثر و محبوب برای جایگزینی دندان‌هایی که به هر دلیل از بین رفته اند، ایمپلنت دندان می‌باشد. شاید شما نیز تا به حال به کاشت دندان فکر کرده باشید و این سوال در ذهن شما پیش آمده باشد که آیا این روش برای شما مناسب است و یا چه مزایا و عوارضی به همراه دارد؟ با مطالعه این مقاله به این سوال‌ها و تمام ابهاماتی که در مورد ایمپلنت دندان دارید؛ پاسخ داده می‌شود، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

پیشنهادی برای مطالعه: بهترین متخصص ایمپلنت 

آنچه در این مقاله خواهیم خواند نمایش

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت implant دندان به عنوان یک درمان استاندارد و موثر برای جایگزین کردن دندان‌های طبیعی از دست رفته، شناخته می‌شود. ایمپلنت دندان از پایه ایمپلنت و تاج دندان تشکیل شده است. پایه ایمپلنت یک میله کوچک به شکل پیچ است که توسط دندانپزشک داخل استخوان فک قرار می‌گیرد و به آن جوش می‌خورد؛ سپس بخش تاج دندان یا روکش ایمپلنت بر روی پایه قرار می‌گیرد.

چه کسانی به ایمپلنت دندان نیاز دارند؟

به طور کلی ایمپلنت دندان برای همه آن‌هایی که دندان‌های خود را از دست داده اند، قابل استفاده می‌باشد؛ اما چنان چه زیر ۱۸ سال دارید، انجام این کار به شما توصیه نمی‌شود. دلیل این امر، رشد استخوان فک تا حدود ۱۸ سالگی است. بنابراین افراد باید تا اتمام رشد استخوان فک صبر کنند و بعد از آن، برای کاشت دندان به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایند.

در یک تقسیم‌بندی کلی، می‌توان گفت افراد زیر برای ایمپلنت دندان، کاندید مناسبی به شمار می‌روند:

  • افرادی که لثه‌های آن‌ها کاملا سالم است.
  • بیمارانی که از تراکم استخوان کافی برخوردارند.
  • افرادی که می‌توانند بهداشت دهان و دندان را پس از ایمپلنت کاملا رعایت کنند.

همچنین انجام ایمپلنت دندان برای افراد زیر توصیه نمی­شود:

  • افرادی که زیر ۱۸ سال سن دارند.
  • خانم‌هایی که در دوره بارداری قرار دارند.
  • افرادی که سیگار می‌کشند و یا الکل مصرف می‌کنند.
  • بیمارانی که از بیماری‌های مزمن نظیر دیابت کنترل نشده، بیماری نقص ایمنی، تالاسمی و… رنج می‌برند.
  • بیماران سرطانی که تحت شیمی درمانی قرار دارند.

مراحل ایمپلنت دندان چیست

ایمپلنت دندان چند مرحله دارد؟

مراحل ایمپلنت دندان به شرح زیر می‌باشد:

  1. در مرحله اول دندانپزشک یک سری معاینات کلی انجام می‌دهد و سوابق پزشکی فرد را بررسی می‌کند. سپس برای بررسی کامل حجم و تراکم استخوان فک و عصب ها، عکسبرداری رادیولوژی دندان انجام می‌گیرد. این معاینه کلی، روش درمان و محل جای‌گذاری ایمپلنت دندان را مشخص می‌کند.
  2. در مرحله بعدی، چنان چه پزشک تشخیص دهد که برای پشتیبانی از پایه ایمپلنت دندان، نیاز به پیوند استخوان وجود دارد؛ جراح متخصص فک این کار را انجام خواهد داد.
  3. مرحله بعد قالب گیری از دهان برای ساخت پروتز‌های دندانی می‌باشد که با وسواس و دقت بسیار انجام می­گیرد.
  4. پس از آماده شدن فک برای ایمپلنت دندان، کاشت پایه ایمپلنت انجام می­شود؛ پس از گذشت چند ماه و جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک، روکش پروتز‌های دندانی بر روی پایه جای‌گذاری می‌شوند.
  5. پس از انجام ایمپلنت دندان، لازم است معاینات دوره‌ای توسط دندانپزشک صورت بگیرد و بیمار مراقبت‌های لازم را با دقت انجام دهد.

ایمپلنت دندان چقدر طول می‌کشد؟

با توجه به اینکه چه تعداد دندان توسط ایمپلنت دندان جایگزین می‌شوند و میزان دشواری و پیچیدگی عمل کاشت دندان چقدر است، مدت زمان جراحی ایمپلنت دندان متفاوت خواهد بود. بسته به نوع درمانی که دندانپزشک تشخیص می‌دهد و اگر شرایط بیمار مساعد باشد، می‌توان چندین ایمپلنت را در یک جلسه درمانی جای‌گذاری کرد.

شاید برای شما جالب باشد : قیمت ایمپلنت دندان 

به طور معمول، ایمپلنت دندان در ۳ مرحله انجام می‌شود و به طور تقریبی در حدود ۳ الی ۸ ماه، کامل شدن فرایند کاشت دندان طول می‌کشد. مرحله اول که پیش از ایمپلنت‌گذاری و پیوند استخوان در صورت نیاز می­باشد، بین ۳ الی ۶ ماه زمان می‌برد. مرحله دوم، قرارگیری پایه ایمپلنت داخل استخوان فک است که به ۲ ساعت زمان نیاز دارد، اما پس از جای‌گذاری ایمپلنت، بهبود لثه و پیوند خوردن استخوان فک با پایه ایمپلنت، ۳ الی ۶ ماه طول می‌کشد. در مرحله سوم، تاج دندان یا پروتزهای دندانی را بر روی ایمپلنت قرار می‌دهند که در یک جلسه انجام می‌شود، اما بهبود آن به دو هفته زمان نیاز دارد.

کاندیدای مناسب ایمپلنت دندان

انواع ایمپلنت دندان

انواع ایمپلنت دندان بر اساس ظاهر و شکل خود به ایمپلنت شش ضلعی داخلی، شش ضلعی خارجی و هشت ضلعی داخلی تقسیم می‌شوند. ایمپلنت‌ها بر اساس طول درمان نیز شامل ایمپلنت یک مرحله‌ای و ایمپلنت دو مرحله‌ای هستند. همچنین بر اساس روش کاشت دندان، ایمپلنت‌ها به انواع زیر دسته‌بندی می‌شوند:

ایمپلنت درون کاشتی یا ساب پریواستیل

این مدل از ایمپلنت دندان به جای درون استخوان قرار گرفتن، به وسیله یک قاب فلزی بر روی استخوان فک و در زیر بافت لثه جای‌گذاری می‌شود.

ایمپلنت اندواستیل یا فرو رونده

متداول‌ترین نوع ایمپلنت دندان، ایمپلنت اندواستیل یا فرو رونده می­باشد که در درمان‌های دو مرحله‌ای به کار می‌رود.

ایمپلنت اندواستیل یا فرو رونده

ایمپلنت به همراه چارچوب راموس

برای آن دسته از بیمارانی که از استخوان فک پایین قدرتمندی برخوردار نیستند، ایمپلنت به همراه چهارچوب راموس مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ایمپلنت به همراه چارچوب راموس

All-on-4

چنان چه فردی بیش از سه یا چهار دندان خود را در فک بالا یا پایین از دست داده باشد، از روش All-on-4 برای کاشت ایمپلنت دندان استفاده می‌شود. در این روش، پزشک ۴ ایمپلنت دندانی را در ناحیه مورد نظر از استخوان فک جایگذاری می‌کند تا بتوان تاج دندان را بر روی آن قرار داد.

ایمپلنت All-on-4

بهترین نوع ایمپلنت دندان کدام است؟

از آنجایی که هرچه طول عمر دندان‌های جایگزین شده بیشتر باشد بهتر است؛ بهترین نوع ایمپلنت دندان باید از طول عمر و دوام بالایی برخوردار باشد. همچنین برای جلوگیری از رخ دادن هر گونه عوارض احتمالی، باید مواد سازنده ایمپلنت دندان با محیط دهان و فک کاملا سازگار باشد؛ بنابراین علاوه بر دوام و ماندگاری، باید جنس ایمپلنت را نیز بررسی کنید. علاوه بر موارد ذکر شده، ایمپلنت دندان باید توسط سازندگان معتبر و با مواد باکیفیت ساخته شده باشد.

اقدامات قبل از ایمپلنت دندان

پیش از ایمپلنت دندان اقدامات زیر صورت می‌گیرد:

معاینه وضعیت دهان و دندان

در قدم اول، پزشک وضعیت دهان و سلامتی فک و لثه را مورد بررسی قرار می‌دهد و ارزیابی‌های لازم توسط عکس‌های گرفته شده از وضعیت دندان‌ها انجام می‌شود. در این مرحله کیفیت و حجم استخوان فک با دقت مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

برنامه ریزی و تعیین زمان ایمپلنت دندان

پس از انجام معاینه دقیق، دندانپزشک برنامه ریزی درمانی انجام می‌دهد و زمان جراحی را مشخص می‌کند.

استفاده از بی‌حس کننده

پیش از شروع کار، فک و دهان بیمار با تزریق مواد بی‌حس کننده، بی‌حس می‌شود. گاهی به همراه مواد بی‌حسی، بیمار نیاز به آرام بخش نیز پیدا می‌کند.

خارج کردن دندان قبلی

این مرحله در صورتی انجام می‌شود که هنوز دندان آسیب دیده در دهان وجود داشته باشد.

پیوند استخوان

چنان چه دندانپزشک نیاز به پیوند استخوان را برای بیمار تشخیص دهد، پیوند استخوان فک انجام می‌شود و پس از وقفه‌ای چند ماهه برای ترمیم استخوان، ایمپلنت صورت می‌گیرد.

اقدامات مهم قبل از ایمپلنت دندان

مزایا و کاربرد ایمپلنت دندان

مزایای ایمپلنت دندان به شرح زیر است:

  • ایمپلنت دندان ظاهری زیبا مانند دندان‌های طبیعی، به فرد می‌بخشد.
  • عملکرد فرد در هنگام غذا خوردن بهبود می‌یابد.
  • تمیز کردن و مراقبت از ایمپلنت دندان آسان است.
  • ایمپلنت ثابت است و لغزشی در دهان بیمار ندارد.
  • بدون خطر است و آسیبی به سلامت دهان بیمار وارد نمی‌کند.
  • از مقاومت و استحکام خوبی برخوردار است.
  • در هنگام فرآیند درمان به دندان‌های مجاور، آسیب وارد نمی‌شود.
  • ایمپلنت دندان از تحلیل استخوان فک جلوگیری می‌کند.
  • نسبت به سایر درمان ها، از دوام و ماندگاری بیشتری برخوردار است.
  • امکان تعویض دوباره ایمپلنت وجود دارد.

مزایا و کاربرد ایمپلنت دندان

مراقبت‌های بعد از ایمپلنت دندان

پس از انجام ایمپلنت دندان باید توصیه‌های مراقبتی زیر را جدی بگیرید:

  • تا یک روز پس از انجام ایمپلنت دندان، از مسواک زدن خودداری کنید.
  • تا ۸ ساعت پس از کاشت دندان، دهان خود را نشویید.
  • برای مراقبت بهتر از ایمپلنت، به صورت منظم از دهانشویه استفاده کنید.
  • داروهای تجویز شده توسط پزشک را به طور منظم مصرف کنید.
  • برای بهبود بخشیدن به درد ایمپلنت دندان، از کمپرس سرد استفاده کنید.
  • در صورت مشاهده خونریزی شدید، برای التیام، از گاز استریل استفاده کنید.
  • تا چند روز پس از انجام ایمپلنت، غذای سفت نخورید.
  • به طور مرتب از مسواک و نخ دندان، استفاده کنید.

مراقبت‌های بعد از ایمپلنت

ایمپلنت دندان می تواند اذیت کننده باشد؟

از عوارض ایمپلنت دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ممکن است دندان کنار ایمپلنت مقداری لق شود؛ این مشکل پس از سه هفته تا یک ماه رفع می‌شود.
  • احساس درد سه الی چهار روز پس از ایمپلنت دندان طبیعی است.
  • پس از انجام کاشت دندان، معمولا تورم را مشاهده خواهید کرد که پس از یک هفته رفع می‌شود.
  • ممکن است احساس گزگز و یا بی‌حسی در گوشه‌ی لب داشته باشید.
  • این احتمال وجود دارد که روکش ایمپلنت دندان خارج شده یا لق شود.
  • ممکن است پیچ داخلی ایمپلنت شل شود و یا به بدنه ایمپلنت آسیب برسد.عوارض ایمپلنت دندان

عوارض ایمپلنت دندان

جراحی مربوط به ایمپلنت مثل هر فرایندی خطرات خاص خود را دارد. قبل از انجام جراحی و کارهای مربوط به ایمپلنت از دندانپزشک خود بخواهید تا خطرات ایمپلنت را به شما توضیح دهد. از جمله خطرات مربوط به این عمل جراحی موارد زیر را می توان نام برد:

  1. ممکن است بعد انجام عمل دچار عوارض خفیفی شوید. این عوارض جانبی شامل تورم و احساس ناخوشایندی در اطراف آن است. اگر قادر به تحمل درد نیستید می توانید از مسکن هایی مثل ایبوپروفن استفاده کنید که دوز زیادی دارد.
  2. عوارض جانبی شامل مشکلاتی هستند که در طی یا بعد از جراحی اتفاق می افتد. بیشترین عارضه ای که بعد از جراحی احتمال به وجود آمدنش است، خونریزی زیاد و واکنش نشان دادن به بیهوشی است. عصب هایی که به صورت عصب دهی می کنند رشته های عصب فک پایین را ساپورت می کنند. این رشته های عصبی دندان و لثه و لب پایین شما را تحت پوشش قرار می دهد. اگر این اعصاب آسیب ببیند ممکن است احساس سوزن سوزن شدن داشته باشید.
  3. عکس های رادیوگرافی و سی تی اسکن میتواند به متخصص معالج شما کمک کرده که جایگاه رشته های عصبی در استخوان فک را دیده و خطرات احتمالی را به حداقل برساند.
  4. در صورتی که دندان به درستی با استخوان فک ادغام نگردد، ممکن است که ایمپلنت شل شود. این اتفاق معمولا درد ندارد، اما مشکل بزرگ این است که ایمپلنت نمی تواند پروتز ها را ساپورت نماید. در این صورت باید دوباره عمل انجام گردد.
  5. ممکن است دندانپزشک در مواردی هنگام ایجاد حفره در استخوان به اعصاب آسیب برساند و بیمار دچار بیحسی گردد. در اغلب اوقات این بیحسی بعد از چند ماه از بین می رود. مواردی وجود دارد که بیحسی به طور دائم باقی بماند، اما این موارد بسیار نادرند.
  6. بعد از کاشت ایمپلنت احتمال شکستن ایمپلنت بسیار بعید است، زیرا این پروتز بسیار محکم است. اما حین عمل امکان دارد که ایمپلنت بشکند یا فشار زیادی به استخوان لثه وارد کند که این مورد با انتخاب جراح ایمپلنت مجرب قابل پیشگیری است.
  7. با انتخاب متخصص ایمپلنت با مهارت و با تجربه احتمال عوارض جراحی ایمپلنت را به حداقل خواهید رساند. دندانپزشک با برنامه ریزی درست ، انتخاب دقیق محل کاشت ایمپلنت و نوع آن و … تا حد ممکن از بروز عوارض کاشت ایمپلنت جلوگیری میکند.

ایمپلنت دندان جلو

ایمپلنت دندان جلو از روش های درمانی برای افرادی است که دندان های جلوی خود را از دست داده اند. برخی از افراد بخاطر دلایل زیادی دندان های جلو خود را از دست می دهد یا آسیبی جدی به آن وارد می شود که راهی جز ایمپلنت دندان جلو نیست که توسط یک متخصص ایمپلنت باید به بهترین نحو انجام گردد.

درد دندان ایمپلنت شده برای چیست؟

درد ایمپلنت یکی از نشانه هایی است که بعد از بین رفتن بی حسی ایمپلنت تجربه می کنید. این احساس درد در ناحیه ای که ایمپلنت کاشته شده کاملا طبیعی است و ممکن است در نواحی اطراف مثل چانه و گونه ها احساس شود.
فرایند این کاشت شامل بریدن لثه و دریل کردن سوراخی در فک است تا پایه تیتانیومی در آن پیچ شود. این فرایند ممکن است ترسناک باشد اما با از بین بردن بی حسی موضعی و تکنیک هایی درد را به حداقل رساند.در واقع بیشترین دردی که احساس می کنید بعد از عمل جراحی است که با خوردن مسکن هایی مثل ایبوپروفن طی چند مدت برطرف می شود.

مطلب پیشنهادی: کاشت دندان بدون ایمپلنت چگونه است؟

ایمپلنت دیجیتال چیست؟

ایمپلنت دیجیتال از روش‌های جدید کاشت دندان با استفاده از تکنولوژی ‌های مدرن و پیشرفته است. ایمپلنت دیجیتال با آخرین حد دقت و میزان برش کم و بدون آسیب رسیدن به لثه انجام می گردد. در این روش، ایمپلنت دندان که ریشه دندان حساب می شود و بیشتر از جنس تیتانیوم است، به استخوان فک متصل می‌شود.

طول عمر ایمپلنت دندان

طول عمر ایمپلنت بین ۲۰ تا ۲۵ سال است. برخی موارد میتواند روی طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر داشته باشد، برای مثال مهارت جراح، شرایط استخوان و لثه و مراقبت های بعد از ایمپلنت در جوش خوردن درست ایمپلنت موثر است.

جمع‌بندی

یکی از درمان‌های موثر و محبوب برای افرادی که دندان‌های خود را ازدست داده اند، ایمپلنت دندان می‌باشد. در این مقاله به هر آن چه که باید در مورد ایمپلنت دندان بدانید، پرداخته شد؛ تا بتوانید با آگاهی در مورد این درمان تصمیم بگیرید. به یاد داشته باشید، دقت در مرکز درمانی انتخابی برای انجام ایمپلنت و مراجعه به دندانپزشک متبحر، بسیار مهم است؛ این امر موجب کاهش عوارض احتمالی این عمل شده و روند درمان شما را سرعت می‌بخشد.

سوالات متداول

ایمپلنت دندان چند سال دوام دارد؟

چنان چه برای انجام ایمپلنت دندان، به یک جراح دندانپزشک حاذق مراجعه کنید و اصول بهداشتی و مراقبت‌های توصیه شده را رعایت نمایید، می‌توانید برای همیشه از دوام پایه ایمپلنت دندان خود آسوده خاطر باشید و نیازی به تعویض آن احساس نخواهید کرد. اما طول عمر قسمت روکش یا تاج دندانی به طور میانگین ۱۰ الی ۱۵ سال خواهد بود.

آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟

اگر برای ایمپلنت دندان، جراحی پیوند استخوان نیز انجام دهید؛ احساس درد طبیعی است. اما اگر بدون جراحی اضافه، ایمپلنت انجام داده اید؛ دردی جزئی را حس خواهید کرد. همچنین درد پس از ایمپلنت دندان نیز موقتی بوده و تا یک هفته برطرف می‌شود.

چند نوع ایمپلنت دندان داریم؟

انواع ایمپلنت بر اساس روش کاشت دندان به ۴ روش تقسیم می شوند : ایمپلنت های اندواستیل، ایمپلنت های ساب پریواستیل، ایمپلنت های یک مرحله ای، ایمپلنت های دو مرحله ای

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *