عوارض تزریق بوتاکس در بارداری و پیش از آن چیست؟
عوارض تزریق بوتاکس در بارداری از سری دغدغه های خانم هایی است که در شرف بارداری هستند یا در حال حاضر باردار هستند و می خواهند اقدام به تزریق بوتاکس نمایند.
بسیاری از اقداماتی که در مواقع عادی برای خانمها جذاب و بدون خطر محسوب میشوند، در دوران بارداری ممکن است خطراتی را به دنبال داشته باشند. از جمله مواردی که در این مواقع خطرناک بودن آن مطرح میشود؛ تزریق بوتاکس در بارداری است. برای برخی از افراد رسیدگی به پوست و درمانهای جوانسازی پوست آنقدر مهم است که قادر به پرهیز از تزریق بوتاکس در حامگی نیستند. اگر می خواهید از این مسئله مطمئن شوید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
بوتاکس چیست؟
بوتاکس از ریشه کلمه Botulinum toxin یا سم بوتولینوم میآید. این سم از اواخر دهه ۸۰ میلادی، به عنوان راهی برای برطرف کردن تنبلی چشم و پلک زدن غیر ارادی مورد توجه قرار گرفت. امروزه بوتاکس موارد استفاده فراوانی در علم پزشکی دارد. رفع چین و چروکهای صورت، رفع تعریق، درمان سردردهای میگرنی و… از این کاربردها به شمار میروند. عملکرد بوتاکس به این شکل است که پس از اینکه پزشک متخصص به کمک یک سوزن ظریف مقدار کمی از آن را به ناحیه مورد نظر تزریق کرد، ماده بوتاکس با ایجاد اختلال در عملکرد عصبها، ماهیچه مورد نظر را به طور موقت فلج میکند. از آنجایی که بوتاکس مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) اس، یک روش درمانی ایمن و محبوب به شمار میرود.
تزریق بوتاکس چه کاربردهایی دارد؟
تزریق بوتاکس نوعی درمان ساده، پرطرفدار و بسیار کاربردی به شمار میرود. به طور کلی تزریق بوتاکس برای موارد زیر به کار میرود:
رفع افتادگی پلک که با جراحی پلک تفاوت دارد.
برطرف کردن پرش عضلات در ناحیه پلک چشم
بهبود میگرن با تزریق بوتاکس
درمان اسپاسم یا گرفتگی ماهیچهها، مانند رفع اسپاسم ماهیچه گردن
درمان مشکلات عصبی مانند کمک به بهبود فلج مغزی
رفع چین و چروکهای صورت
پیشگیری از عمیق شدن چین و چروکها
رفع خط اخم و خطوط پنجه کلاغی اطراف چشمها
لیفت گوشه لبها در لبهایی که حالت افتاده پیدا کردهاند.
لیفت ابروها و بهبود حالت ابرو و چشمها
زیباتر کردن لبخند با رفع بیبرون زدگی لثه در هنگام خندیدن
لیفت نوک بینی
درمان تعریق زیاد از طریق تزریق بوتاکس و کنترل ترشح غدد عرق
درمان دندان قروچه با کم کردن حجم عضلاتی که مسئول جویدن هستند.
بهبود کمردرد
برطرف کردن شل شدگی اسفنکتر زیرین مری
کمک به بهبود سفتی عضلات پس از سکته مغزی
درمان سفتی و اسپاسم عضلات در بیماریهای پارکینسون و فلج مغزی
بهبود بخشیدن به دردهای میگرنی و سردردهای تنشی و خوشهای
درمان مشکلاتی نظیر تنبلی و لوچی چشم از طریق تاثیر بر عضلات چشم
بهبود شقاق مقعدی و…
عوارض تزریق بوتاکس در بارداری
از آنجایی که موارد کابرد تزریق بوتاکس در رفع مشکلات پوستی و جوانسازی و زیبایی پوست بسیار زیاد است، خانمها ممکن است علاقه داشته باشند که در دوران بارداری و شیردهی خود نیز برای رفع مشکلات پوستی، از بوتاکس استفاده کنند. اما باید بدانید آنچه که پزشکان به صورت قطعی بر آن تاکید دارند، ممانعت از تزریق بوتاکس در بارداری و شیردهی میباشد.
در هنگام بارداری، جریان خون در بدن افزایش مییابد و این امر موجب پخش سریعتر و آسانتر باکتریها و سایر مواد در سراسر بدن مادر میشود و در نتیجه، هر ماده ای که وارد خون شود، به تمام بخشهای بدن و جنین میرسد. تزریق بوتاکس در بارداری نیز موجب پخش شدن سم بوتولینوم در بدن شده و میتواند تاثیرت مخربی بر روی جنین یا مادر بگذارد.
از جمله عوارضی که زنان باردار در صورت تزریق بوتاکس به آن دچار میشوند، میتوان به تنگی نفس، تاری دید و دوبینی یا سرگیجههای مزمن اشاره کرد؛ اما تزریق بوتاکس در بارداری، بر روی جنین عوارض بیشتری از مادر خواهد داشت. عوارضی مانند توقف رشد جنین درون رحم، تولد نوزاد با وزن کم، زایمان زودهنگام، مشکل در رشد استخوانهای نوزاد و فوت جنین از جمله عوارض تزریق بوتاکس در حاملگی بر روی جنین است.
البته با توجه به اینکه چه نوعی از آنتی بادی در بدن مادر یا جنین تولید میشود، واکنشهای بدن مادر یا جنین و همینطور شدت واکنش، متفاوت است. به طور کلی به دلیل عوارض مختلف تزریق بوتاکس در بارداری که میتواند متوجه سلامت مادر یا جنین باشد، بهتر است تزریق بوتاکس را به زمانی دیگر و بعد از زایمان و شیردهی موکول کرد.
روشهای جایگزین تزریق بوتاکس برای دوران بارداری
خوشبختانه علاوه بر تزریق بوتاکس پیشانی و سایر نواحی بدن در بارداری، روشهای درمانی بسیاری برای رفع خطوط و افتادگی پوست پیشانی یا مناطق دیگر وجود دارد که از این درمانها میتوان به تزریق ژل، تزریق فیلر و تزریق چربی اشاره کرد. همانطور که پیشتر ذکر شد، بوتاکس از سم بوتولینوم تولید میشود و به همین دلیل میتواند عوارضی را برای مادر و جنین به دنبال داشته باشد. اگر میخواهید درمان جایگزینی برای بوتاکس در بارداری پیدا کنید، میتوانید با مراجعه به بهترین مرکز فشیال پوست از درمانهایی نظیر تزریق چربی، ژل و فیلر استفاده کنید.
البته به یاد داشته باشید که قبل از انجام این نوع درمانها، چنان چه نیاز به تزریق ماده بیحسی داشته باشید؛ ماده بیحسی میتواند سلامت جنین را با مشکل مواجه کند. بنابراین بهترین کار این است که انجام هر گونه درمانهای زیبایی را در دوران بارداری متوقف کنید و هنگامی که دوران بارداری تمام شد، با مراجعه به یک متخصص زیبایی ماهر و باتجربه، بهترین روش را برای زیبایی و جوانسازی پوست خود انتخاب کنید.
مدت زمان مورد نیاز بعد از بارداری برای بوتاکس
از آنجایی که بوتاکس یک ماده سمی است و در زمان بارداری، با تزریق آن، ماده سمی در بدن پخش خواهد شد؛ پزشکان توصیه میکنند چنان چه قصد بارداری دارید، این کار را انجام ندهید. بنابراین در دوران بارداری نباید بوتاکس تزریق کنید و این کار را به بعد از به دنیا آمدن فرزند خود آن هم در صورتعدم شیردهی، موکول کنید. اگر قصد شیردهی به نوزاد خود را ندارید، میتوانید پس از زایمان هر زمان که خواستید برای تزریق بوتاکس اقدام کنید. اما چنان چه به نوزاد خود شیر میدهید از تزریق بوتاکس در دوران شیردهی پرهیز کنید و بهتر است تزریق بوتاکس را به پس از دوران شیردهی موکول کنید.
انجام بوتاکس هنگام برنامه ریزی برای بارداری
از آنجایی که مطالعات در مورد تاثیر بوتاکس در حاملگی، همچنان ادامه دارد و هنوز اطلاعات جامعی در دست نیست، بهترین کار این است که پیش از بارداری و هنگام برنامه ریزی برای این کار، تزریق بوتاکس انجام ندهید. بهتر است بین تزریق بوتاکس و اقدام برای بارداری حداقل چهار تا پنج ماه فاصله وجود داشته باشد، تا اگر به تازگی بوتاکس تزریق کرده اید، با فاصله زمانی چند ماهه از تجزیه سم بوتاکس در بدن خود اطمینان پیدا کنید، تا هیچ گونه اثر مخربی بر روی سلامت شما یا جنین نداشته باشد.
سوالات متداول
به دلیل اینکه مطالعات در خصوص فاصله بین بارداری تا تزریق بوتاکس هنوز کامل نیست، بهتر است احتیاط لازم را در نظر داشته باشید و چنان چه پیش از بارداری اقدام به تزریق بوتاکس میکنید، حداقل پس از گذشت چهارماه برای بارداری اقدام کنید. همچنین چنان چه پس از دوران بارداری میخواهید بوتاکس تزریق کنید، اگر قصد شیر دادن به نوزاد خود را ندارید، میتوانید بلافاصله پس از زایمان بوتاکس تزریق کنید؛ اما اگر به نوزاد خود شیر میدهید، باید تا پایان دوره شیردهی صبر کنید.
با توجه به اینکه سم بوتولینوم میتواند در بدن پخش شود و بر روی فرایند تخمکگذاری اثر منفی داشته باشد؛ بهتر است قبل از بارداری و در زمانی که تصمیم به بارداری دارید، بوتاکس تزریق نکنید. چنان چه به تازگی بوتاکس تزریق کرده اید، توصیه میشود اقدام به بارداری را تا زمان دیگری به تعویق بیاندازید. پزشکان پیشنهاد میکنند که بهتر است فاصله زمانی بین تزریق بوتاکس و باردار شدن، حداقل در حدود ۴ تا ۵ ماه باشد. به طور معمول سم بوتولینوم که موجب ضعف و فلج شدن موقت عضلات میشود، در حدود ۴ تا ۵ ماه در خون فرد وجود دارد و به همین دلیل میتواند بر روی لقاح یا رشد و نمو جنین اثر منفی بگذارد. فاصله بین بوتاکس و بارداری چقدر است؟
عوارض بوتاکس قبل از بارداری چیست؟
جمعبندی
تزریق بوتاکس از روش های درمانی محبوب جهت جوانسازی پوست میباشد. عوارض احتمالی تزریق بوتاکس در حاملگی، همواره برای بسیاری از افراد مبهم بوده است. همان طور که در این مقاله به آن اشاره شد به دلیل عوارض مخربی که سم بوتولینوم میتواند بر روی مادر و جنین داشته باشد؛ تزریق بوتاکس در بارداری توصیه نمیشود و بهتر است به بعد از دوران بارداری و شیردهی موکول شود. به یاد داشته باشید استفاده از سایر روشهای درمانی نیز در دوران بارداری یا شیردهی، باید با مشورت پزشک متخصص صورت بگیرد تا هیچ گونه خطری سلامت مادر و جنین را تهدید نکند.