وحشتناک ترین عوارض لیزر موهای زائد بدن
دستگاههای لیزر با طراحی و عملکرد خاص و پیشرفته خود، بر روی ریشه مو اثر گذاشته و آن را از بین میبرند. اثرگذاری لیزر طولانی مدت است و راهی ایمن و کم خطر برای رفع موهای زائد محسوب میشود. لیزر نیز مانند تمام روشهای درمانی کلینیکی دارای مزایا و معایب مخصوص به خود میباشد. شاید اولین سوالی که ذهن مراجعه کنندگان به مراکز لیزر را درگیر میکند، عوارض لیزر موهای زائد باشد. در این مقاله به بررسی اینکه آیا لیزر موهای زائد عوارضی دارد یا خیر و چطور میتوان احتمال بروز این عوارض را کاهش داد، می پردازیم؛ با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
مهمترین عوارض لیزر موهای زائد بدن چیست؟
به طور کلی چنان چه برای انجام لیزر از دستگاههای لیزر پیشرفته و استاندارد استفاده شود و این کار تحت نظر پزشک متخصص و توسط اوپراتورهای ماهر صورت بگیرد، عوارض جانبی خاصی به جز کمی قرمزی و التهاب به همراه نخواهد داشت. عوارض حاد لیزر مربوط به زمانی است که افراد توسط یک دستگاه نامناسب و یا یک اوپراتور بیتجربه مورد لیزر درمانی قرار میگیرند.
به طور کلی عوارض لیزر موهای زائد بدن خفیف و عوارض حادتر لیزر که در اثر در صورت مراجعه به مراکز لیزر نامعتبر ممکن است رخ دهد، شامل موارد زیر است.
سوختگی پوست
سوختگی پوست یک عارضه رایج و شایع لیزر موهای زائد بدن میباشد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که در اثرعدم مهارت اپراتور، اشعه لیزر درست تنظیم نشده باشد و درجه حرارت بالا موجب سوختگی پوست شود. همچنین استفاده از دستگاه لیزر نامتناسب با نوع پوست، میتواند این مشکل را برای افراد به وجود آورد. معمولا سوختگی ایجاد شده، بعد از مدت کوتاهی و با استعمال کرمهای ترمیم کننده برطرف میشود.
قرمزی و التهاب پوست
از متداولترین عوارض لیزر موهای زائد، التهاب و قرمز شدن پوست، پس از لیزر میباشد. این عارضه در قسمتهایی از بدن که پوست حساستر و نازکتری دارند، بیشتر مشاهده میشود. قرمزی و التهاب ایجاد شده در اثر لیزر موقتی و زودگذر بوده و پس از چند روز برطرف میشود. چنانچه میخواهید سریعتر این عارضه رفع شود، میتوانید از کمپرس یخ یا پمادهایی که پزشک توصیه میکند، استفاده کنید.
درد
معمولا انجام لیزر با درد خفیفی همراه است که کوتاه مدت بوده و مربوط به همان زمان انجام لیزر میباشد. امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و ظهور دستگاههای مجهز به سیستم خنک کنند، این مشکل نیز کمتر شده و مراجعه کننده درد خاصی احساس نمیکند.
پوسته پوسته شدن
اگر پوست مراجعه کننده خشک باشد و یا سر دستگاه لیزر که در تماس مستقیم با پوست افراد است، از سرمای کافی برخوردار نباشد؛ حالت پوسته پوسته شدن در پوست ایجاد میشود. این مشکل به ندرت اتفاق میافتد و جزئی است، اما میتواند باعث ایجاد زخم در پوست شود. برای رفع این مشکل، میتوانید از کرمهای مرطوب کننده استفاده کنید.
روشنتر شدن رنگ پوست
یکی دیگر از عوارض لیزر موهای زائد، که تقریبا کوتاه مدت و موقتی است، روشنتر شدن رنگ پوست میباشد. این عارضه که میتواند به دلیل استفاده از دستگاه لیزر نامناسب و یا تابشهای سریع اشعه لیزر رخ دهد، پس از چندماه به طور خود به خود برطرف میشود. معمولا برای رفع این مشکل توصیه میشود که از آفتاب دور بمانید و حتما از کرم ضدافتاب استفاده کیند.
تیرهتر شدن رنگ پوست
تیرهتر شدن رنگ پوست نیز مانند روش شدن آن، از عوارض کوتاه مدت لیزر موهای زائد بدن میباشد که معمولا پس از یک ماه برطرف میشود.
تورم و تاول روی پوست
تورم و ایجاد تاول، یکی دیگر از عوارض لیزر موهای زائد است که ممکن است در اثر قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید رخ دهد. همچنین در صورتی که تکنسین لیزر، از مهارت کافی در زمینه کار خود برخوردار نباشد، میتواند باعث بروز این مشکل شود.
اسکار و زخم
اسکار و زخم در صورتی رخ میدهد، که اپراتور لیزر بیتجربه باشد و نتواند کار خود را با مهارت کافی و به صورت حرفهای انجام دهد.
ضخیم شدن موهای کرکی
شاید جالب باشد که بدانید، از لیزر باید فقط برای از بین بردن موهای زائد ضخیمتر و تیرهتر استفاده کرد، چنان چه از لیزر برای زدودن موهای کرکی بدن یا صورت خود استفاده کنید، این موها به جای از بین رفتن، ضخیمتر میشوند.
آسیب به چشمها
حتما تا به حال عینک محافظی که تکنسین و مراجعه کننده در زمان لیزر به چشم میزنند، در تصاویر مختلف و یا از نزدیک دیده اید. این عینک از آسیب دیدن چشم توسط اشعه لیزر جلوگیری میکند. اشعه پر قدرت لیزر میتواند باعث آسیب رساندن به چشمها و ایجاد مشکلات بینایی در افراد شود.
عفونت پوستی
یکی دیگر از عوارض لیزر موهای زائد که به دلیلعدم دقت یا مهارت اپراتور لیزر رخ میدهد، آسیب دیدن اپیدرم یا روپوست است که میتواند به عفونت باکتریایی منجر شود. البته این عارضه به ندرت رخ میدهد. به طور معمول پزشک برای رفع این عفونت، کرمهای آنتی بیوتیک و موضعی تجویز خواهد کرد.
انجام لیزر موهای زائد به چه کسانی توصیه نمیشود؟
به طور خلاصه انجام لیزر موهای زائد به افراد زیر توصیه نمیشود:
- افرادی که تحت درمان با داروهای خاص قرار دارند.
- افرادی که به بیماریهای پوستی یا برخی بیماریهای خاص دچار هستند.
- افرادی که مشکلات هورمونی دارند.
- افرادی با پوستهای حساس که در اثر لیزر کردن آسیب میبیند.
عوارض لیزر موهای زائد و سرطان
یکی از نگرانیهای رایج در مورد لیزر، این است که ایا لیزر میتواند باعث ابتلا به سرطان شود؟ پزشکان معتقدند که این صحبت صحت ندارد و لیزر موهای زائد بدن، هرگز نمیتواند سرطانزا باشد. دلیل این امر، طراحی خاص دستگاههای لیزر است که اشعه دستگاه فقط فولیکول موهای زائد را هدف قرار میدهد و به عمق بیشتر از آن در پوست نفوذ نمیکند. به همین دلیل نمیتواند در ساختار سلولی تغییر ایجاد کند و به سرطان منجر شود. بنابراین استفاده مکرر از لیزر در مدت زمانی که پزشک تعیین میکند، هیچ ضرر و زیانی را متوجه افراد نمیکند.
شدت عوارض لیزر موهای زائد به چه عواملی بستگی دارد؟
شدت عوارض لیزر موهای زائد تحت تاثیر عواملی مانند نوع پوست فرد، میزان ضخامت موها، میزان تبحر پزشک، میزان تجربه و مهارت اپراتورهای لیزر، نوع دستگاه لیزر، پیشرفته یا کهنه بودن دستگاه لیزر و…. بستگی دارد. معمولا افرادی که پوستهای تیرهتری دارند، به دلیل برخورداری از رنگدانه بیشتر، در معرض عوارض لیزر موهای زائد بدن بیشتری قرار میگیرند.
روشهای کاهش عوارض لیزر موهای زائد
برای کاهش عوارض لیزر موهای زائد، باید نکات مراقبتی پس از لیزر و توصیههای پزشک را جدی گرفت. این مراقبت ها، میتوانند به آسانی از شدت عوارض لیزر موهای زائد بکاهند. روشهای کاهش عوارض لیزر موهای زائد بدن عبارتند از:
- اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید پس از لیزر
- خودداری از برنزه کردن توسط آفتاب گرفتن یا استفاده از سولاریوم
- ترمیم التهابهای پوستی و عوارض اینچنینی لیزر با استفاده از لوسیون یا ژل بعد از هر جلسه لیزر
- عدم استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی در نواحی تحت درمان، تا مدت زمانی که پزشک توصیه میکند.
- نوشیدن آب فراوان و هیدراته نگه داشتن بدن
آیا لیزر موهای زائد بیکینی موجب نازایی میشود؟
هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه لیزر موهای زائد بیکینی بدن موجب نازایی میشود، وجود ندارد. اما با این وجود، باز هم به زنان باردار و مادران شیرده توصیه میشود که استفاده از لیزر را به بعد از دوران بارداری یا شیردهی خود موکول کنند. به دلیل اینکه حساسیت هورمونهای بدن از جمله استروژن و پروژسترون در این دوران بیشتر است، ممکن است لیزر میزان این هورمونها را دستخوش تغییر قرار دهد و از این جهت برای سلامتی مادر و فرزند مشکل ایجاد کند.
جمعبندی
لیزر موهای زائد مانند هر روش درمانی دیگری مزایا و معایب مربوط به خود را دارد. از آنجایی که در این روش درمانی از اشعه استفاده میشود، بسیاری از افراد نگران عوارض لیزر و سرطانزا بودن یا نبودن آن هستند. همان طور که در این مقاله به آن پرداختیم، چنان چه برای لیزر موهای زائد به کلینیک معتبر مراجعه کنید و این کار توسط اپراتورهای مجرب و باتجربه برای شما انجام شود، عارضه خاصی به جز التهاب و قرمزی و درد خفیف در زمان لیزر احساس نخواهید کرد. اما اگر از دستگاه لیزر نامناسب برای شما استفاده شود یا اپراتور لیزر کار خود را به خوبی بلد نباشد، ممکن است دچار عوارضی مانند سوختگی، تغییر رنگ پوست، تاول، عفونت و… شوید. بنابراین پیش از هر اقدامی برای شروع لیزر درمانی، به یک مرکز درمانی معتبر با کادر مجرب و اموزش دیده مراجعه کنید.
سوالات متداول
- آیا استفاده از لیزر برای رفع موهای زائد بدن، سرطان زاست؟
خیر، دستگاه های لیزر به گونهای طراحی شده اند که اشعه لیزر فقط تا عمق خاصی از پوست نفوذ می کند و به قسمت های عمیق تر پوست نمی رسد. اشعه لیزر فقط فولیکول موها را مورد هدف قرار می دهد و نمی تواند باعث رشد سلول های سرطانی درون بدن شود.
- وحشتناک ترین عوارض لیزر موهای زائد بدن چیست؟
چنان چه لیزر توسط دستگاه مناسب، تحت نظر پزشک متخصص و از طریق اپراتورهای مجرب انجام شود، دارای عارضه خاصی نیست و تنها عوارض زودگذر و خفیفی مانند التهاب و کمی درد به همراه دارد. عوارض حاد لیزر مانند سوختگی، تاول، ایجاد زخم و اسکار، عفونت، آسیب به چشم، تغییر رنگ پوست و… همگی عوارضی هستند که در اثر عدم مهارت تکنسین ها و یا درمان در مراکز غیر معتبر ایجاد می شوند.
لیزر موهای زائد برای چه کسانی ضرر دارد؟